НОВИНИ

Актуално


 

 

Официалното откриване на варненското пристанище се е осъществило на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд I.

116 години по-късно Пристанище Варна отново ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. За втора година любителите на фотообектива, както и професионалистите в тази сфера ще могат да запечатат вдъхновяващи моменти от ежедневната пристанища дейност, на фона на живописните гледки и да участват с тях в надпреварата за първите места.

Фотоконкурсът има за цел да покаже сливането на работната активност на нашето пристанище на фона на очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно. Целта е да бъдат насърчавани фотолюбители и професионални фотографи, да уловят с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от пристанищната дейност и ежедневните пристанищни гости – плавателните съдове на фона на красивите морски пейзажи.

Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: Деца и младежи под 18 годишна възраст и Участници над 18 годишна възраст.

Конкурсът ще се проведе от 18 май до 18 юни. Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „Фотосинтезис“. Те ще бъдат обявени на официалния сайт на „Пристанище Варна“ ЕАД след края на фотоконкурса. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще участват в изложба на новооткритата външна изложбена конструкция на пристанището, в „Зоната за отдих и развлечения“ на Морска гара – Варна.

Ако проявявате интерес за участие може да се запознаете с цялата информация за фотоконкурса от ТУК.

На ваше разположение за допълнителни въпроси е фейсбук страницата на пристанището.

 
 

 

Съветът на директорите на „Пристанище Варна” ЕАД одобри промени в “Условия и цени на услугите на “Пристанище Варна” ЕАД”, които влизат в сила от 01.01.2022 год.

 
 

 

Европейското първенство по ветроходство в клас ILCA приключи вчера във Варна, с една последна гонка във всеки от класовете.
Състезанието трябваше да започне в 11:00, но безветрие задържа финалистите за повече от час на брега. Едва в 12:20 състезателният комитет успя да пусне флота на ILCA 7 Gold и женския флот ILCA 6 на вода. ILCA 7 Silver и ILCA 6 Men’s го направиха 30 минути по -късно.
Веднъж излезли на курса, условията отново станаха тежки: силен вятър и големи вълни се появиха, за да приключи шампионатът по начина, по който се проведе във всичките шест дни – ветровито, с вълни и в студ.

Трети пореден златен медал за британския отбор при мъжете с коронясването на Майкъл Бекет като нов европейски шампион в олимпийския клас ILCA7 за 2021 г. Това е трети медал за него, след като спечели сребро през 2018 г. в Ла Рошел, а също и сребро миналата година в Гданск, където британците завладяха пълния подиум. Първи подиум обаче това беше за сребърния и бронзовия медалист Филип Юришич от Хърватска (2-ри) и Джонатан Ваднай (3-ти) от Унгария.

Полската състезателка Агата Барвинска стана новата европейска шампионка при жените в ILCA6 за 2021 г. Това е първи златен медал за нея и втори в кариерата й, след завладяването на бронз през 2020 г. Сребърният медал остана за Максим Йонкер от Холандия, която също спечели медал през 2018 г. в Ла Рошел. Максим завърши този шампионат, спечелвайки последната гонка за деня. Първи медал на този шампионат отнесе и Базилея Карахалиу от Гърция, която отнесе бронза в своя клас.

В клас ILCA6 при мъжете шампион стана Стрипе Гаспич от Хърватска, следван от шампиона до 21 години Оскар Мадонич от Украйна. Трето място в общото и второ под 21 за Умут Ейрипармак от Турция. Божидар Голубич от Хърватска затвори подиума до 21 години и четвъртото място в общото класиране. Наградите в този клас бяха връчени от Тихомир Тодоров – председател на Съвета на директорите на Пристанище Варна ЕАД.

Медалистите бяха наградени на официална церемония на Морска гара - Варна, в присъствието на Росен Марангозов – президент на Българска федерация по ветроходство, Златко Якелич – Вицепрезидент на ЕвроИЛКА, Тодор Иванов – главен съдия на състезанието, Данчо Илиев – главен експерт от Дирекция спорт към Община Варна, Петър Пасев – главен експерт към Министерство на младежта и спорта и Тихомир Тодоров – председател на Съвет на директорите на Пристанище Варна ЕАД. Организаторите си размениха привествени плакети, такъв получи и Пристанище Варна ЕАД, от името на Росен Марангозов, за подкрепата и съдействието в организацията на Европейско първенство по ветроходство. Той беше връчен на Тихомир Тодоров на официалната церемония.

Варна беше определена от страна на Европейската асоциация в клас ИЛКА като новото откритие сред градовете домакини на подобен тип мащабни форуми в този спорт.
Европейското първенство се организира от EurILCA, СК „Черно море Бриз“, Българска федерация по ветроходство, Министерство на младежта и спорта и Община Варна, с подкрепата на Пристанище Варна. Варна се готви за престижния форум от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г.

 
 

 

220 състезатели от 45 държави се впускат в битка за европейското злато в двата олимпийски класа ILCA 6 и ILCA 7 във Варна. Това се явява първо сериозно състезание за новия олимпийски цикъл и в него се впускат както участници с добри класирания от Токио, като Павлос Контидес от Кипър (4-ти) и Лине Флем Хост от Норвегия (8-ма), така и свежа кръв в лицето на редица шампиони от младежките форуми, които те първа ще атакуват олимпийското злато в Париж през 2024.

 

Начало на шампионата беше дадено с тържествена церемония с участието на президента на Българска федерация по ветроходство Росен Марангозов, вицепрезидента на EurILCA Златко Якелич, областния управител Марио Смърков, председателя на съвета на директорите на Пристанище Варна – Тихомир Тодоров. Поздравителен адрес изпрати и министърът на младежта и спорта от служебното правителство Андрей Кузманов.

 

Според организаторите една от големите ползи от това домакинство е възможността ветроходството да бъде популяризирано сред децата и младежите като спортна дисциплина и това да доведе повече от тях в българските клубове, като това би дало и надежди за големи спортни успехи за в бъдеще.

„Впечатлен съм от организацията и от зоната на Пристанище Варна. От европейската асоциация оценяваме високо положените усилия.“ – Златко Якелич, вицепрезидент на EurILCA.

 

Главен съдия на форума е българинът Тодор Иванов, а гонките ще стартират всеки ден от 12:00ч. в зоната за отдих на Пристанище Варна на метри от брега. Повечето от състезателите вече направиха опознавателни гонки и очакват с нетърпение надпреварата, тъй като се очакват променливи условия, които ще им позволят да покажат пълния си арсенал от умения.

 

Европейското първенство се организира от СК „Черно море Бриз“, Българска федерация по ветроходство с президент Росен Марангозов, Министерство на младежта и спорта и Община Варна, с подкрепата на Пристанище Варна. Варна се готви за престижния форум от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г.

 
<<   <   5 6 7  >   >>