НОВИНИ

Актуално


 

 

ПРИСТАНИЩЕН ТЕРМИНАЛ ВАРНА-ЗАПАД
50 години - един най-важните транспортни възли на българската икономика и портал към света

Днес честваме половин век от създаването на един от най-важните инфраструктурни обекти в България – пристанищен терминал Варна-запад. Със своето стратегическо значение за транспортната и търговската мрежа на страната, терминалът се е утвърдил като ключова контейнерна врата на България и важен елемент от националната икономика.

През годините, терминал Варна-запад не само, че е играл важна роля в развитието на морската индустрия, но и се е доказал като пример за икономически растеж и стабилност. Той осигурява свързаност със световните пазари и допринася за разширяването на международната търговия. За ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД, тази годишнина е повод за гордост, но и за увереност в бъдещето, тъй като терминалът продължава да се развива и модернизира.

Ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД изказва своята искрена благодарност към всички бивши и настоящи служители, партньори и клиенти, които през годините са допринесли за успеха и просперитета на терминала. Благодарности отправяме и към цялата икономическа общност, чиито съвместни усилия правят възможни успехите на Варна-запад.

По случай 50-годишнината, "Пристанище Варна" ЕАД предприе инициатива, символизираща ангажимента на компанията към устойчивото развитие и опазването на околната среда. На 4.09.2024 г. от ръководството и служителите на дружеството бяха засадени 50 дръвчета в парк „Марково“, квартал „Повеляново“, гр. Девня, като част от дългосрочния принос към природата и общността. Инициативата бе осъществена с любезното съдействие на Община Девня. Засаждането на дръвчета символизира не само грижата за околната среда, но и стремежът на "Пристанище Варна" ЕАД към едно по-добро бъдеще. 

Ръководството на " Пристанище Варна" ЕАД пожелава здраве, благополучие и още много бъдещи успехи! Нека продължаваме да развиваме и утвърждаваме това значимо постижение на българската икономика!

 
 

 

Превозът на зърнени продукти в стандартни контейнери е ефективен и популярен метод за транспорт.

"Пристанище Варна" ЕАД предлага иновативно товарене чрез контейнеризация на насипни зърнени товари в 20' контейнери, което гарантира ефективност и надеждност:

 

  •  Транспортирането на контейнеризирани насипни товари в малки партиди е предпочитан и по-евтин начин за достигане до крайния получател;
  •  Висока скорост и удобство при доставка до всяка държава, включително и в страни без излаз на море;
  • Услугата намалява значително разходите за обработка на товара, осигурявайки висока производителност до 100 тона/час;
  • Осигурена е безопасна работна среда и оптимизиране на трудовите разходи чрез дистанционно управление на голяма част от манипулациите по обработка от един оператор;
  • Платформата осигурява бързо натоварване и оптимизирано тегло на контейнера под ъгъл от 90°, оползотворявайки целият капацитет;
  • Специализираната инсталация автоматично измерва и удостоверява брутното тегло (VGM) на контейнера, гарантирайки прецизна точност;
  • Контейнерите могат да се използват за складиране на зърнените товари, разтоварвайки се при необходимост - намалява риска от заразяване и влага на товара.

Оптимизирайте своите логистични процеси с по-голяма ефективност и сигурност!

 
 

 

 

Уважаеми Колеги, Приятели и Партньори,

Поздравяваме Ви по повод 118-тата годишнина от влизането в експлоатация на Пристанище Варна – символ на просперитет, надеждност и иновации в морския сектор на България.
През годините Пристанище Варна се е доказало като основен двигател на икономическо развитие, създавайки възможности за бизнес, търговия и свързаност с международни пазари.
В този ден изказваме своята благодарност към всички Вас – ръководители, служители и работници – за неуморния труд, с който допринасяте за развитието на пристанището и за просперитета на нашата страна. Вашите усилия, отдаденост и професионализъм правят „Пристанище Варна“ ЕАД – ключово звено в Черноморския регион.
Нека този празник бъде повод за гордост и вдъхновение за бъдещето. Пожелаваме на Вас и Вашите семейства много здраве, успехи и нови постижения. Нека следващите години бъдат изпълнени с още повече възможности за растеж и развитие, а Пристанище Варна да продължи да бъде символ на успех и прогрес!

Ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД

 
 

 

ПРОДЪЛЖАВА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ КАПАЦИТЕТ

НА ПРИСТАНИЩЕН ТЕРМИНАЛ ВАРНА ЗАПАД

 

Започва реинженеринга на съоръженията за обработка на зърнени товари

 

С подписването на договор за доставка на нов, високотехнологичен shiploader и 210 - метрови комплексни гумено-лентови кейови транспортни съоръжения, на 15.02.2024 стартира следващия етап от изпълнението на съвместния проект между „Зърнен терминал Варна Запад" АД и „Пристанище Варна" ЕАД. При провеждането на търговска поръчка участваха някои от водещите фирми в Европа, включително германската NEUERO Industrietechnik GmbH, белгийската VIGAN Engineering и швейцарската Bühler. Поръчката беше спечелена от световно признатите експерти в производството на висококачествени конвейерни системи - NEUERO. Тяхната успешна оферта не само отговори на високите изисквания на търга, но и се характеризира със съвременна технология и иновации в областта на корабните съоръжения на пазара.

Този проект цели увеличение на възможностите на терминала за поточна обработка на кораби със зърно на 15-то кейово място, с нови по-високи норми на товарене достигащи до 1200 мт/час. Следващ етап от проекта ще включва доставка и инсталиране на вертикално тегловно съоръжение тип бункерна везна, а финалната фаза предвижда и добавяне на цялата система за обработка на зърнени товари към 100 000 куб. м. силозно стопанство на „Зърнен терминал Варна запад“ АД.

Както е известно, на Пристанищен терминал Варна Запад вече функционира система от съоръжения и силози за поточна обработка на зърно през 8-мо кейово място, като нормата за обработка на кораби със зърно е 600 мт/час. За 2023 г. около 8 % от обработените зърнените товари в терминала преминаха от склад на кораб по тази технология. В рамките на година предстои внедряването и въвеждането в експлоатация на новата комплексна технология за товарене на зърнени товари и се очаква тази инвестиция да допринесе за значителен ръст в обема на зърнените товари, които ще бъдат обработвани в Пристанищен терминал Варна Запад. Предвижда се, че този напредък ще доведе и до значително подобрение на ефективността и производителността на пристанището, създавайки по-бърз и ефективен процес на товарообработка и подпомагайки бързото развитие на търговската дейност в пристанището.

Този иновативен проект представлява значителен напредък за нашата инфраструктура и е в съответствие със стратегията за модернизация на „Пристанище Варна“ ЕАД. С тази нова линия за обработка на зърнени товари, ще сме в състояние да посрещнем очаквано нарастващия обем на зърнени товари и да предоставим по-ефективни решения за нашите клиенти. Инвестицията не само представлява технологичен пробив в район Варна, но и ще остави значителен и положителен отпечатък върху околната среда. Със своето изцяло електрическо захранване и вградена технология за контрол на прахообразните емисии, новата система за обработка на зърнени товари не само подобрява ефективността на пристанището, но и ще намали въглеродния отпечатък.

Общите инвестиции на „Зърнен терминал Варна Запад" АД и „Пристанище Варна" ЕАД за технологичното обезпечаване на процесите по съхранение и товарене на зърно до ще достигнат общо до 33 млн. евро.

 
<<   <   1 2 3  >   >>