НОВИНИ

Актуално


 

 

Почивната база на „Пристанище Варна“ ЕАД отново посреща деца и родители от цялата страна

 

„Пристанище Варна“ ЕАД с радост ще предостави своята почивна база на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) и ще подпомогне организирането на летен лагер на море за 20 - ти път.


Това ще се случи през втората половина на месец август, като почивна база „Докер“, стопанисвана от нашето дружество, ще посрещне отново деца и лица с епилепсия от цялата страна. 


През тези 10 дни, които ще прекарат в комплекс „Златни пясъци“, с радост ще се погрижим да им бъде осигурен спокойният престой в почивна база „Докер“, ще осигурим ежедневен транспорт до плажа и обратно, както и 24-часово битово обслужване. 

 

Пресцентър „Пристанище Варна“ ЕАД

Снимков материал: Фейсбук страница на АРДЕ

 

 
 

 

ОФИЦИАЛНИ РЕЗУЛТАТИ СЛЕД ЖУРИРАНЕ НА ФОТОГРАФСКИ КОНКУРС „Пристанище Варна – портал към морския свят“

След проведеното журиране вчера – 05.07.2022г. от жури в състав: Светлана Профирова – фотограф, Юлиян Недев – фотограф и Ивайла Андонова – представител на „Пристанище Варна“ ЕАД

се взе следното решение:

В категорията за участници над 18 години да бъдат присъдени наградите на:

Първа награда (ваучер за фототехника на стойност 500 лева ) –

Филмена Василева – „След залез“ 

Втора награда ( ваучер за фототехника на стойност 300 лева) –

Петко Момчилов – „Рибар“ 

Трета награда – (ваучер за фототехника на стойност 100 лева ) –

Мария Йорданова – „Спасение“

 

В категорията за участници под 18 години да бъдат присъдени наградите на:

 

Първа награда (ваучер за фототехника на стойност 300 лева ) –

Виктор Гетов – „Красивият мрак“

 

Втора награда (ваучер за фототехника на стойност 200 лева ) -

Даниел Стоянов – „След разходка“

 

Трета награда (ваучер за фототехника на стойност 100 лева ) –

Нина Дишкова – „По залез“

 

 

 

В последваща официална изложба с фотографии от фотоконкурса участие да вземат:

От категорията за участници над 18 години да вземат участие:

1. Филмена Василева – След залез

2. Петко Момчилов - Рибар

3. Мария Йорданова - Спасение

4. Ивайло Старчев – В очакване на нощта

5. Георги Бончев - Надежда

6. Мария Йорданова - Завръщане

7. Петко Момчилов - Залез

8. Филмена Василева – Изгубена в залеза

9. Христо Христов – Залезът на Пристанище Варна

10. Мария Йорданова - Надежда

 

От категорията за участници под 18 години да вземат участие:

 

1. Виктор Гетов – Красивият мрак

2. Даниел Стоянов – След разходка

3. Нина Дишкова – По залез 3

4. Петър Йорданов - Лентата

5. Петър Йорданов - Залез

6. Симеон Симеонов – Златисто небе

7. Даниел Стоянов – Към вкъщи

8. Даниел Стоянов – На ремонт

9. Василен Станев - Злато

10. Василен Станев – Товарен кораб

 

 

Официален протокол от журиране на фотоконкурс „Пристанище Варна- портал към морския свят“

 

 

Пристанище Варна благодари сърдечно на всички участници, които изявиха желание и се включиха в организирания конкурс, по повод 116 години от откриването на порта.

Ще направим контакт с всички спечелили и фаворити, които ще участват в награждаването и в официалната изложба, позиционирана на изложбената конструкция, която съвсем скоро отново ще краси зоната за отдих на Морска гара – Варна.

 

Цялата селекция от фотографии, избрани от журито, които са в топ 10 и от двете категории, ще участват в допълнително гласуване, за да се борят за „Наградата на публиката“. На фейсбук страница на „Пристанище Варна“ ЕАД днес ще  бъдат качени всичките 20 фотографии и гласуването ще завърши на 12.07.2022г. Гласуването се осъществява след натискане на бутон „Харесване“. Участникът събрал най-много харесвания на снимката си, ще получи наградата.

 
 

 

„Пристанище Варна“ ЕАД обявява нови свободни работни позиции. Подробна информация за всяка позиция можете да откриете на:

 

https://port-varna.bg/bg/jobs/pgjobs?d=824

 

Следете информацията и на нашата фейсбук страница:

https://www.facebook.com/varnaport

 
 

 

С изключителна тържественост е открито Варненското пристанище на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд. То бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с церемония, а датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването, на борда на българския крайцер „Надежда“. На входа на пристанището корабът пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“

Фигура 1: Княз Фердинанд I слиза в подножението на фара на новото пристанище за церемонията по откриването. Посрещнаст е от делегация, водена от министър Д. Петков, 18 май 1906г.

При откриването си пристанището представлява басейн с акватория 21 хектара площ, работни кейове с дължина 731м и най-голяма дълбочина 11.5м. Строителството на пристанището дава допълнителен тласък на местната икономика и морския бизнес, а населението на Варна се увеличава с 50%. Точно една година след построяването му през града преминава 20% от целия износ на страната.

Фигура 2: Варненски граждани наблюдават освещаването на пристанището

116 години по-късно се почитат хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които са участвали в градежа му до момента. „Пристанище Варна“ ЕАД - държавен пристанищен оператор оперира пристанищни терминали Варна-Изток и Варна-Запад. Разположени на външната граница на ЕС, тези терминали са ключови елементи от черноморската транспортна мрежа, осигурявайки удобен мост за товарен трафик между Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток.

От началото на календарната година до момента, през терминалите на „Пристанище Варна“ ЕАД са преминали над 3 млн. тона товари. Обемът на обработените товари е увеличен с над 830 хил. тона в сравнение със същия период на предходната година.

Делът на обработените товари от дружеството е около 30% от всички товари, преминали през българските пристанища. То е най-големият оператор на сухи товари и е лидер на контейнерите.

Модернизацията и обновлението, както и максимално опазване на околната среда са сред приоритетите на пристанището. Благодарение на тези компоненти през последните двадесет години трендът на обработения тонаж е възходящ.

Обособената „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, част прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток" се превърна в средище на мащабни културни и спортни събития за варненци и гости на града, а пасажерският терминал посреща пътнически и круизни кораби, научни плавателни съдове и развлекателни лодки.

Пристанище Варна продължава традицията си от миналогодишното отбелязване на празника, отново с конкурс за авторски фотографии. Той е на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. Тази година фотоконкурсът има за цел да бъдат насърчавани фотолюбители и професионални фотографи, да уловят с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от пристанищната дейност и ежедневните пристанищни гости – плавателните съдове на фона на красивите морски пейзажи.

Конкурсът стартира от днес 18 май до 18 юни включително. Фаворитите ще бъдат обявени на официалния сайт на „Пристанище Варна“ ЕАД след края на фотоконкурса. Победителите в двете категории ще получат ваучери за закупуване на фототехника от магазин „Фотосинтезис“. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще участват в изложба на новооткритата външна изложбена конструкция на пристанището, в „Зоната за отдих и развлечения“ на Морска гара – Варна.

Цялата информация за конкурса е публикувана на официалната страница на Пристанище Варна.

 
<<   <   4 5 6  >   >>