EN

НОВИНИ

Актуално


 

Истински празник на морето и морските спортове 

„Пристанище Варна“ ЕАД е домакин на първото издание на Varna Sailing Week. Спортното събитие ще се проведе от 19-ти до 24-ти май и дава заявка да се превърне в истински празник на морето и морските спортове, а основен акцент ще бъде ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup.

Varna Sailing Week се организира официално под егидата на кмета на гр. Варна – г-н Иван Портних, Община Варна, Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти (БАСЯ) и „Пристанище Варна“ ЕАД.

Основна цел на организаторите е популяризирането на ветроходните спортове в страната и създаването на традиционно събитие, което да привлича гости от цялата страна с уникална морска атмосфера.

Събитието е единствено по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега, както и с множеството възможности граждани и гости да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето.

В сърцето на този модел на съпреживяване на морските емоции и акцентиране върху екстремния и вълнуваш характер на предложените спортове, стои желанието на всички участващи клубове да напомнят за мястото на Варна като център за развитие и популяризиране на тази култура в България.

Varna Sailing Week ще стратира на 19-ти май с регата за най-малките любители на ветроходството. На 21- ви организаторите са предвили състезания с лодки тип „Ял 6” по ветроходство и гребане. Oсвен от танца на ветрилата, гостите ще могат да станат част и от много, съпътстващи ветроходната седмица, събития – представяне на варненските клубове по плуване и синхронно плуване, водолазни демонстрации и демонстрации по водна топка, които ще изпълнят басейн „Приморски”.

Демонстрации, придружени от възможност за безплатно каране на сърф (Южен плаж), кайт сърф (Южен плаж) или уейкборд (3-та буна) започват от 21-ви и продължават до 23-ти май, когато ще стартира и атрактивно състезание с родиоуправляеми модели.

Кулминацията на Varna Sailing Week ще бъде на 22-ри май, когато ще стартира ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup с иншорни рейсове във Варненския залив. Гонките в събота ще бъдат пред Морската градина и пред очите на варненци с поворотен знак пред 3-та буна на плажа. С Парад на буквите ще бъде отбелязан Празника на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 12:00ч от Морска гара-Варна и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро”. Varna Sailing Week ще завърши с грандиозен рок концерт и награждаване на победителите от регатата, същата вечер.


 

 
 

270 пасажери посетиха морската столица 


На 8 май на Морска гара – Варна застана пътническият кораб „Минерва“ (Minerva, IMO: 9144196), плаващ под флага на Бахамските острови. Във варненското пристанище, което се обособява като ключова и желана круизна дестинация на Черно море, с „Минерва“ пристигнаха около 270 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия. Около 1300 ч. „Минерва“ отплава за Несебър.

„Пристанище Варна“ ЕАД работи по рехабилитация на Морска гара и средата около нея. Целта е да се осигури европейски облик на зоната, която посреща потока туристи.

„Тазгодишният сезон е сериозно повлиян от политическата обстановка. Нашето пристанище и градът обаче остават сред предпочитаните от круизните компании“, коментира Петър Сеферов, изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД.

„Посещението е красноречив знак за качеството на предлаганите от нас услуги, както и потвърждава интереса на чуждестранните ни гости към историята и културата на града и страната“, коментира Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб“ на „Пристанище Варна“ ЕАД.


„Минерва“

Повече от любопитна е историята на кораб „Минерва". Построен е през 1989 г. в украинската корабостроителница „Николаев“ за нуждите на руския флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно руският флот се отказва от проекта. Последователно „Минерва“ става собственост на няколко компании. През годините корабът е извършвал редица круизи в Антарктически води, а преди първия  е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. „Минерва“ има дължина 133 м. и широчина 20 м. Съдът, с бруто тонаж 12892 тона, плава под флага на Бахамските острови и има ледови клас.  Корабът приема до 350 пасажери в изключително луксозна обстановка.

С промяна в Тарифата за пристанищните такси, правителството понижи коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0,5 на 0,4. Изменението цели да се подобрят условията за превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища. Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това от своя страна създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни.

 
 

 

От 8-ми до 12-ти септември се проведе IV Национална спартакиада на ФТР Подкрепа, в която взеха участие 15 служители на “Пристанище Варна” ЕАД.

 

Общо 8 награди бяха спечелени в различни дисциплини, като ярък принос беше участието на Янчо Крумов, стифадор на пристанищен терминал Варна-изток, който получи златни медали в дисциплините 100м, 1000м от турнира по бягане и златен медал в турнира по плуване. Освен това грабна и наградата за гол майстор.

 

Лора Собаджиева също позлати участието си със спечелен златен медал на 100м бягане и сребърен на 1000 м.

Синдикалната секция спечели награда за Феърплей.

 

Нека ги поздравим за достойното представяне!

 
 

 

Янчо, Павлин, Росен и Светлана от Пристанище Варна ЕАД ни представиха достойно в благотворителния тиймбилдинг IHB Business Run Varna на 13 юни.

Всеки един от тях избяга по 4 км в щафетно бягане и завършиха 19 минути след първенците, с класиране в златната среда.

Нека ги поздравим! 👏

През 2021 Business Run Varna подкрепя Карин дом.

 
<<   <   13 14 15  >   >