ПОДАЙ СИГНАЛ ×
EN

НОВИНИ

Актуално


 

 

Уважаеми колеги,
уважаеми партньори и клиенти,
скъпи приятели,


На 18 май отбелязваме 109 години от създаването на „Пристанище Варна“ – символът, който превръща града ни в Морска столица и нарежда страната ни на достойна позиция в международната морска индустрия.

Днес, както и през последните 109 години, в „Пристанище Варна“ ЕАД работят знаещи, можещи и мотивирани специалисти, които поддържат огромното доверие, което имат нашите клиенти.

Несъмнено нашите предшественици са допринесли пристанището да бъде най-ефективният и модерен пристанищен център у нас – входна врата за световната търговия не само за Република България, но и за европейското семейство.

Дълбок поклон пред труда на хилядите наши колеги, които отдадоха част от живота си за развитието на „Пристанище Варна“ ЕАД.

Поднасям най-искрените си поздравления към екипа, както и към всички колеги, които вече не са сред нас. Без Вашата всеотдайност и посветеност „Пристанище Варна“ ЕАД никога не би имало отличните резултати, които отчитаме днес.

Поздравявам Вас и Вашите семейства, бъдете здрави и щастливи.

Честит празник!

Петър Сеферов,
Изпълнителен директор
„Пристанище Варна“ ЕАД

 
 

Истински празник на морето и морските спортове 

„Пристанище Варна“ ЕАД е домакин на първото издание на Varna Sailing Week. Спортното събитие ще се проведе от 19-ти до 24-ти май и дава заявка да се превърне в истински празник на морето и морските спортове, а основен акцент ще бъде ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup.

Varna Sailing Week се организира официално под егидата на кмета на гр. Варна – г-н Иван Портних, Община Варна, Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти (БАСЯ) и „Пристанище Варна“ ЕАД.

Основна цел на организаторите е популяризирането на ветроходните спортове в страната и създаването на традиционно събитие, което да привлича гости от цялата страна с уникална морска атмосфера.

Събитието е единствено по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега, както и с множеството възможности граждани и гости да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето.

В сърцето на този модел на съпреживяване на морските емоции и акцентиране върху екстремния и вълнуваш характер на предложените спортове, стои желанието на всички участващи клубове да напомнят за мястото на Варна като център за развитие и популяризиране на тази култура в България.

Varna Sailing Week ще стратира на 19-ти май с регата за най-малките любители на ветроходството. На 21- ви организаторите са предвили състезания с лодки тип „Ял 6” по ветроходство и гребане. Oсвен от танца на ветрилата, гостите ще могат да станат част и от много, съпътстващи ветроходната седмица, събития – представяне на варненските клубове по плуване и синхронно плуване, водолазни демонстрации и демонстрации по водна топка, които ще изпълнят басейн „Приморски”.

Демонстрации, придружени от възможност за безплатно каране на сърф (Южен плаж), кайт сърф (Южен плаж) или уейкборд (3-та буна) започват от 21-ви и продължават до 23-ти май, когато ще стартира и атрактивно състезание с родиоуправляеми модели.

Кулминацията на Varna Sailing Week ще бъде на 22-ри май, когато ще стартира ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup с иншорни рейсове във Варненския залив. Гонките в събота ще бъдат пред Морската градина и пред очите на варненци с поворотен знак пред 3-та буна на плажа. С Парад на буквите ще бъде отбелязан Празника на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 12:00ч от Морска гара-Варна и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро”. Varna Sailing Week ще завърши с грандиозен рок концерт и награждаване на победителите от регатата, същата вечер.


 

 
 

270 пасажери посетиха морската столица 


На 8 май на Морска гара – Варна застана пътническият кораб „Минерва“ (Minerva, IMO: 9144196), плаващ под флага на Бахамските острови. Във варненското пристанище, което се обособява като ключова и желана круизна дестинация на Черно море, с „Минерва“ пристигнаха около 270 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия. Около 1300 ч. „Минерва“ отплава за Несебър.

„Пристанище Варна“ ЕАД работи по рехабилитация на Морска гара и средата около нея. Целта е да се осигури европейски облик на зоната, която посреща потока туристи.

„Тазгодишният сезон е сериозно повлиян от политическата обстановка. Нашето пристанище и градът обаче остават сред предпочитаните от круизните компании“, коментира Петър Сеферов, изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД.

„Посещението е красноречив знак за качеството на предлаганите от нас услуги, както и потвърждава интереса на чуждестранните ни гости към историята и културата на града и страната“, коментира Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб“ на „Пристанище Варна“ ЕАД.


„Минерва“

Повече от любопитна е историята на кораб „Минерва". Построен е през 1989 г. в украинската корабостроителница „Николаев“ за нуждите на руския флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно руският флот се отказва от проекта. Последователно „Минерва“ става собственост на няколко компании. През годините корабът е извършвал редица круизи в Антарктически води, а преди първия  е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. „Минерва“ има дължина 133 м. и широчина 20 м. Съдът, с бруто тонаж 12892 тона, плава под флага на Бахамските острови и има ледови клас.  Корабът приема до 350 пасажери в изключително луксозна обстановка.

С промяна в Тарифата за пристанищните такси, правителството понижи коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0,5 на 0,4. Изменението цели да се подобрят условията за превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища. Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това от своя страна създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни.

 
 

 

Уважаеми колеги,
 

Имам честта и удоволствието да ви поздравя от името на цялото ръководство, по повод 117-тата годишнина на „Пристанище Варна“ ЕАД.

На днешната дата е открита физическата компонента на порта, но истинският подем се изгражда ежедневно и до днес, благодарение на не кой да е, а на вас, човешкият фактор, който вдъхва живот на всяка една машина, част от работния процес. Поздравявам всички настоящи и бивши пристанищни работници, които чрез положения труд и всеотдайност в работата са допринесли за развитието на порта, който се е превърнал в неделима част от град Варна.
И в сложните времена за световната и регионална икономика, „Пристанище Варна“ ЕАД намира своята пътека към дългосрочното развитие и като на всеки рожденик му пожелаваме да не губи никога посоката по своя път, за което ние, ще го навигираме по най-прецизния начин.
Скъпи колеги,
На Вас и на всички Ваши близки хора, пожелавам несломимо здраве в личен план, както и вдъхновение, упоритост и целеустременост в работен аспект, а на нас като ръководство – „компасът“ ни винаги да сочи към най-правилните решения за вас и Пристанище Варна.
 
Честит празник! ⚓
 
Ивайло Гавраилов
Изпълнителен директор
„Пристанище Варна“ ЕАД
 
 
 
<<   <   18 19 20  >   >>