НОВИНИ

Архив


 

 

Символът на морска Италия, eдин от най-красивите и големи ветроходи в света, ветроходът от италианските ВМС „Америго Веспучи" пристигна за първи път в България. Официално 101-метровият тримачтов ветроход е пуснат на вода през 1931 година. Той е със стоманен корпус, гази седем метра, а най-високата мачта се издига на 54 метра. Като помощно оборудване корабът разполага с  три двигателя "Фиат" осигугуряващи му 10 възела скорост.

Военно-учебният плавателен съд се използва основно за обучение за работа под ветрила на кадети и курсанти от италианските военноморски училища. В момента на кораба те са 99, а титулярният екипаж е 270 души. Носовата част на кораба е украсена с позлатена статуя в цял ръст на патрона на кораба - легендарният мореплавател Америго Веспучи.

Трипалубният красавец ще остане във Варна до 17 август, като ще бъде отворен за посещение от гражданите и гостите на града до 16 август.

 

 

 

 

 
 

 

Norwegian jade е най-големият круизен кораб пристигал някога във Варна. Заради извънредните му габарити (295 м дължина и тонаж от 93502 GT) акостирането му на Морска гара – Варна бе рисковано и затова корабът хвърли котва на миля от брега. По тази причина слизането на кея на пристанището на 2200-та пасажери стана посредством 100-местни трейлъри (специално конструирани за целта закрити лодки). За да може пътниците да стъпят на брега безпроблемно, по искане на корабособственика,  на Морска гара бяха изградени специални преходни рампи, задача, с която пристанищните служители се справиха безупречно. Построеният през 2007-ма година петзвезден гигант престоя цял ден пред варненските плажове и стана истинска атракция за гражданите на морската столица.

На тръгване от Варна, капитанът на Norwegian jade е благодарил на началника на Морска гара Валентин Китанов за отличната организация и е споделил, че от всички черноморски пристанища Варна се е справила най-добре с посрещането на кораба.

 
 

 

143-ма младежи и девойки от 123-ти випуск на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" – Варна, получиха на тържествена церемония във Фестивалния и конгресен център дипломите си. Сред тях бяха и 16 студенти от новата специалност „Технология и управление на флота и пристанищата" (ТУФП). Ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД раздаде на първите 9 по успех предметни награди (бизнес чанти и ръчни часовници) и книги за историята на Пристанище Варна. Първа по успех сред бъдещите пристанищни специалисти е Десислава Петрова, която има сериозно намерение да свърже бъдещия си професионален път с пристанището.

Първенец на целия випуск (курсанти и студенти) е курсант-мичман Мирослав Георгиев от специалност „Корабоводене за ВМС". Той бе поздравен от заместник-началникът на Щаба по подготовката на ВМС комодор Румен Николов. Студентът, който се дипломира с най-висок успех, е Панайот Кабаиванов от специалност „Корабоводене". Дипломират се и първите студенти от най-новата специалност: „Речно корабоплаване". Специално за тяхната промоция на тържеството пристигна капитан Данаил Недялков – дългогодишен председател на Европейската дунавска комисия, който сега е на водещ пост в тази организация. Дипломите на випускниците бяха връчени от началника на ВВМУ капитан I ранг Димитър Ангелов, който им пожела щастливо плаване в океана на морските професии.

Заедно с дипломите, отличниците от различните специалности получиха предметни и парични награди от български и от чуждестранни морски фирми.

 

 

 

 
 

 

Събитието на 30 юни вечерта бе част от съпътстващата програма на най-мащабната визуална акция в България за 2009 – изложбата „Годишни награди на М-тел за съвременно българско изкуство". Фюжън-уърлд групата „ЛОТ ЛОРИЕН" представи композиции в познатата на феновете си стилистика – микс от келтски и балкански мотиви. Прозвучаха за пръв път и парчета, които ще влязат в нов албум на варненските музиканти, който те записват тези дни в студиото си. Концертът стана повод нови зрители да се срещнат с провокациите на съвременните български художници, експонирани в станалата вече пословична Магазия № 7. Изложбата, която кара посетителите да преосмислят вижданията си за изкуството, е отворена за посещение до 17 август всеки работен ден от 10 до 19 ч.

 

 

 
<<   <   8 9 10  >   >>