НОВИНИ

Архив


 

На 18 май 2011 г. Пристанище Варна отбеляза своята 105 годишнина и организира изложба по случай Европейския морски ден 

Пристанище Варна отбелязва своята 105 годишнина (18 май) и Европейския морски ден 2011 г. (19 май) с изложба на фотографии на морска тема. Изложбата под надслов „МОРЕ.ТО" включва над 40 фотоси на 19 автори от „Фотографско общество – Варна" и ще се открие официално на 20 май (петък) от 19 ч. в Търговски комплекс „Varna Towers", ет. 3.
 
Всеки от авторите споделя своя миг на връзка с морето. Ще видите поглед отвисоко над залеза, ежедневието на рибарите, красиви кътчета от родното и световно море и дори подводни кадри.
 
С Европейския морски ден представителите на морския сектор на държавите членки на ЕС отбелязват европейската морска идентичност и свързаните с морето дейности. Тази година домакин на официалните чествания е Гданск, Полша.

 
 

 

 Според различни източници за 4-те дни от регатата (21-24 май) гостуващите ветроходи са били посетени от над 250 хиляди души, а добрата организация е позволила на ден в Пристанище Варна да паркират по над 3000 автомобила.

Най-голямото стълпотворение от хора e на 24 май, когато след манифестацията за Празника на славянската писменост почти целият град се изсипва в пристанището и по плажовете, за да наблюдава заминаването на ветроходите и най-атрактивната част от регатата – Парада на ветрилата.

Общо 22 кораба от 16 държави сътвориха най-морското събитие на България тази година. Всички кораби и екипажите им показаха на българската публика едно неповторимо зрелище, което може да предложи само най-голямата некомерсиална ветроходна проява в света - „Tall Ships Regatta". Незабравими за варненци ще останат парадът на екипажите преминал по улиците на града, невероятните спектакли на индонезийските моряци от кораба „Деваручи", арабските матроси от „Шабаб Оман", които се оказаха виртуози в свиренето на шотландски гайди, 108 -метровите гиганстски ветроходи на Русия и Полша, британският кораб „Тинейшъс" направен от ръцете на инвалиди и чийто екипаж дефилираше по улиците с инвалидни колички, ентусиазма на ветроходците от Молдова...

Магията и целта на тази регата – смесването на култури, екипажи и граждани, посланията за мир, носени на платната се получиха и тук – във Варна. Но да не забравяме, че главната заслуга за нашето домакинство е на "Калиакра"- баркентината, с която участваме на това състезание от далечната 1986 г. С отлични ветроходни умения и екипен дух младият екипаж и капитан на „Калиакра" отново ни представиха успешно и защитиха честта на морска България.

Като равносметка от цялото събитие можем само да кажем – получи се. Дългогодишната мечта на морските хора в България – един ден легендарната регата „Tall Ships" (бивша "Cutty Sark") да акостира и край нашите брегове, се сбъдна. Въпреки всички трудности, въпреки проблемите и неразбирането. Още по-радваща е и оценката на организаторите и капитаните на ветроходите, че от всички пристанища Варна се е справила най-добре с домакинството.

 

 

 
 

 

ПРОГРАМА ЗА ДОМАКИНСТВОТО НА ВАРНА НА ВЕТРОХОДНА РЕГАТА STI "ИСТОРИЧЕСКИ МОРЕТА ВАРНА 2010" 21- 24 МАЙ
 
Четвъртък 20 Май
 
12:00- 24:00 Пристигане на флотилиите
 
Петък 21 Май
 
9:00-12:00         Пристигане на флотилиите
 
12:00-14:00       Посещение на капитани и офицери на корабите участници в регатата на представителите на местната власт
 
12:00-14:00       Разглеждане на забележителности-Археологически музей, Парк музей "Владислав Варненчик"
 
14:00-14:30       Церемония по откриване- Реч от кмета на града Кирил Йорданов, представители на STI
 
14:30                 Пресконференция на борда на кораб "Мир"
 
20:00-23:00       Капитанска вечеря в ресторант "Капитан Кук" -Морска гара
 
20:30-23:30       Концерт на открита сцена-Пристанище Варна-Изток, група „БТР"
 
Събота 22 май
 
9:00-12:00         Разглеждане на забележителности - Археологически музей

09:00-16:30       Спортни мероприятия - плажен волейбол, плажен футбол, Дърпане на въже, Гребане

17:30-18:30       Парад на екипажите- Площад "Независимост" до площад "Антон Новак"

18:30-19:00       Церемония по награждаване- площад "Антон Новак"

20:00-22:00       Парти на екипажите - Фестивален&Конгресен Център

20:30- 23:30      Концерт на открита сцена- Пристанище Варна-Изток - група „Сигнал"
 
Неделя 23 май
 
10:00- 13:00      Учение - демонстрация на BULSAR

21:00- 22:00      Организирано посещение на Светлинно шоу на Аладжа манастир

20:30- 23:30      Концерт на открита сцена - Пристанище Варна-Изток Понеделник 24 май

13:00                 Парад на ветрилата

16:00                 Старт на гонката

 
 

 

Паркинг за над 1000 автомобила, пресцентър, медицински пункт, бани и тоалетни за екипажите, електрическо и водно захранване за корабите – всичко необходимо за достойното посрещане на легендарната регата и нейните гости вече е осигурено от екипите на Пристанище Варна. Сцена на която ще се изявяват различни поп групи, барове и бирария и арт събития, заедно с гостуващите 25 кораба гарантират, че във Варна ще се случи най-атрактивното морско събитие у нас през годината. Официалното откриване на “Tall Ships Regatta 2010”, която се провежда под надслова „Исторически морета” ще стане на 21 май от кмета на Варна Кирил Йорданов, очаква се да присъства и премиерът на Р. България Бойко Борисов.

Първите кораби ще започнат да пристигат на 20 май и ще останат до националния празник 24 май. Спортни мероприятия, парад на екипажите в Морската градина, посещения на музеи и забележителности са подготвили домакините от Община Варна за гостуващите моряци. Като най-атрактивна част от програмата парадът на ветрилата е предвиден за финала на регатата. Тогава всички кораби ще опънат своите платна във Варненския залив преди да се отправят за състезателната гонка до Истанбул.

Влизането на гости и посетители на регатата в Пристанище Варна-Изток ще става през два входа. Единият ще бъде само пешеходен - през Морска гара, а през портала, намиращ се срещу сградата на Морска администрация, всеки може да влезе в пристанището и с личния си автомобил. Влизането и престоя на автомобилите в периода 21-24 май ще бъде абсолютно безплатен.

 
<<   <   7 8 9  >   >>