НОВИНИ

Архив


 

 

 

Месец преди да приключи годината "Пристанище Варна" ЕАД изпълни миналогодишния си товарооборот от 5 820 000 тона. Прогнозите показват, че до края на 2003 г. ще бъде надмината цифрата от 6 млн. тона обработени товари, което е абсолютен рекорд за последните 17 години.

Най-голям ръст /почти 3 пъти/ се отбелязва при износа на зърно. Към днешна дата в Пристанище Варна са обработени 1 млн. и 11 хил. тона зърно /пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и ориз/. За сравнение, през 11-те месеца на 2001 г. са обработени едва 350 хил. тона.

 
 

 

Клиентите на Пристанище Варна вече могат да получават работния бюлетин на порта директно на електронните си адреси или да го разгледат в уеб сайта. При ползването на последния вариант е необходимо предварително да се въведе име и парола. Бюлетинът наричан още "Оперативно сведение" се предлага на абонаментни начала срещу диференцирано заплащане на различните нива на достъп.
Документът  съдържа ежедневна информация за фактическата работна ситуация във всяко едно от съставните пристанища: Варна - Изток, Варна - Запад и Балчик. В него има данни за броя и местата на корабите в съответното пристанище, обработения за деня тонаж за всеки кораб, а също информация за корабите, които се очаква да пристигнат.

Предлагането на услугата в електронен вариант има за цел да улесни клиентите на Пристанище Варна. Досега бюлетинът се предлагаше само в печатен вид.

 
 

 

Ураганен западен вятър със скорост 42 м/с нанесе значителни материални щети на Пристанище Варна в ранния следобед на 8 юни. Съборени са два крана марка "Ганц" на 8-мо кейово място на Пристанище Варна-Изток, има повреди по кея, дузина преобърнати контейнери, изпочупени и наводнени са офиси и компютърна техника. Няма пострадали работници и служители.

Веднага след преминаването на бурята екипи на пристанището започнаха отстраняването на повредите и работа по най-тежката задача - разчистването на кея от двата паднали крана, единият, от които в морето. Операцията е завършена за 3 дни с помощта на плаващия 100 тонен кран "Антей" и благодарение на съвместните усилия на аварийните групи на Пристанище Варна, "Портови флот 99" и военни водолази. Теглото на всеки един от падналите кранове е 150 т. Повредите по крановете са невъзстановими и те ще бъдат бракувани.

Окончателният размер на щетите се уточнява. Установено е, че причина за големите аварии е силата на природното бедствие. Непосредствено преди началото на бурята в пристанището е подадено щормово предупреждение и са взети всички възможни мерки за обезопасяването на техниката и хората.

 
<<   <   13 14 15  >   >