EN

ТЕРМИНАЛИ

Варна - Изток


 

 

Пристанище Варна-Изток е разположено навътре във Варненския залив, само на 1 км от идеалния център на град Варна. На територията на Пристанище Варна-Изток се помещава и функционира централното ръководство на търговското дружество „Пристанище Варна” ЕАД. В близост до пристанището се намират  Митница, ж.п. гара, дирекцията на „Морска администрация” и други контролни органи. На територията на пристанището се помещава ДП „Пристанищна инфраструктура”, Гранична полиция и Транспортна библиотека. Пристанище Варна-Изток е свързано с националните железопътна и пътна мрежи. Международното летище „Варна” се намира на около 10 км от пристанището.

Пристанище Варна-Изток официално е открито на 18.05.1906 г. Днес то успешно функционира като многоцелеви пристанищен терминал. Разполага с 13 товарни корабни места, на които се обработват различни генерални, насипни и наливни от хранителен произход товари. През 2013 г. товарооборотът надхвърли 4,1 млн. т. товари. Над 3,6 млн. т. бяха изнесените зърните дейности.

СКЛАДОВА БАЗА

На около 5 км от Пристанище Варна-Изток се намира Складова база, известна като "Сухото пристанище" –  обособена единица с лицензиран режим за митическо складиране. Дейността се извършва на площ от 15 дка. Има 6 закрити склада, които се използват за съхранение на различни видове зърнени и генерални товари.

 

 

 

 

 

 

ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ НА ПРИСТАНИЩЕН ТЕРМИНАЛ ВАРНА ИЗТОК  

Корабни места:   14  (в това число 1 корабно място за пътници)
Максимална дълбочина: 11,50 м
Обща дължина на кея: 2 345 м
Открити складови площи: 97600 м2 (заедно със Складова база)
Складове закрити: 41 632 м2 (заедно със складовете на Складова база)

СЪОРЪЖЕНИЯ  

Портални кранове: 24 с товароподемност до 32 т
Портейнер: 1 с товароподемност до 30,5 т
Ричстакери: 2
Жп разтоварище за зърно
Кейова естакада за товарене на зърно
Разтоварваща естакада за меласа