Системно Съобщение
ala bala content na greshkata
 
 
  • dd.mm.yyyy
100 godini port varna

Круизна седмица в „Пристанище Варна“ ЕАД

Над 700 пасажери от различни държави ще посетят гр. Варна

21
5.2015

Три пътнически кораба ще посетят Морска гара – Варна в рамките на седмица. На 26 май се очаква кораб „Стар Прайд“ (Star Pride, IMO: 8707343), на 1 юни – „Сийборн Одисей“ (Seabourn Odyssey, IMO: 9417086), а часове по-късно - "Варайъти Вояджър" (Variety Voyager, IMO: 9657090). Над 700 пасажери от различни държави ще посетят гр. Варна с корабите, а пристигането на първия плавателен съд ще е след края на Varna Sailing Week -  първото по рода си ветроходно събитие, на което „Пристанище Варна“ ЕАД е домакин. 

„Трите плавателни съда, които ще посетят Морска гара - Варна в края на този и началото на следващия месец, ще бъдат отново наши гости през следващите месеци до края на круизния сезон. Отчитаме сезона като успешен, въпреки че бе сериозно повлиян от геополитическата обстановка в региона. Известно е, че ние не контролираме тези процеси, но останахме желана и ключова дестинация на Черно море“, коментира Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб“ на „Пристанище Варна“ ЕАД.

„Пристанище Варна“ ЕАД планира да обособи специална изложбена зона на открито, която да посреща гостите на града. Фото-документална изложба ще бъде разположена на видимо място и ще представя цялата 109-годишна история на пристанището. Инициативата е част от стъпките за цялостна рехабилитация на зоната около Морска гара – Варна, която посреща международния поток туристи и следва да има европейски вид.

На 18-ти май бяха отбелязани 109 години от официалното откриване на „Пристанище Варна“, което посрещна годишнината с отлични експлоатационни резултати – над 3,6 млн. тона обработени товари, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година.

„Пристанище Варна“ ЕАД следва дългогодишна политика в подкрепа на спорта

През следващата година пристанището отново посреща регата "Тол шипс"

19
5.2015

На 19-ти май в акваторията на „Пристанище Варна“ ЕАД стартира регата за клас „Оптимист“, част от програмата на Varna Sailing Week, организирана под егидата на кмета на гр. Варна – г-н Иван Портних, Община Варна и Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти.

Стартът на гонките бе даден лично от кмета на града.

По-рано през деня бе дадена пресконференция, на която бе изразена благодарност към ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД, което е домакин на първото по рода си спортно събитие.

Основната цел на Varna Sailing Week е популяризиране на ветроходните спортове в страната.

„Пристанище Варна“ ЕАД е едно от най-големите и успешни предприятия в града. Длъжни сме да оказваме съдействие при организиране на подобни събития, следвайки дългогодишната ни политика в подкрепа на спорта. Varna Sailing Week дава прекрасна възможност и на нашите служители, които могат да запознаят своите деца с един спорт, който изгражда характера и мъжеството на младежите. Спортът учи да преодоляваш препятствията и да не се отказваш. Един път придобита, тази черта на характера лесно се пренася в други области на живота, което е незаменимо. През следващата година „Пристанище Варна“ ЕАД отново ще посрещне международна регата „Тол Шипс“, което доказва перфектната организация, която сме осигурили при предходните издания. За да затвърдим имиджа си, както и да гарантираме светкавичното провеждане на подобни събития, планираме цялостно да рехабилитираме зоната около Морска гара – Варна, с което ще увеличим възможностите на пристанището да бъде притегателен център на спортни, културни национални и международни мероприятия“, коментира изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Петър Сеферов.

Varna Sailing Week е единствено събитие по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега, както и с множеството възможности граждани и гости да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето.

Около 400 ще бъдат състезателите, които ще се включат в различните етапи на ветроходната седмица.

С Парад на буквите ще бъде отбелязан 24-ти май - Празник на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 12:00ч от Морска гара - Варна и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро”.

По-късно през деня Varna Sailing Week ще завърши с грандиозен рок концерт и награждаване на победителите от регатата.

„Пристанище Варна“ ЕАД посреща годишнината си с отлични експлоатационни резултати

Над 3,6 млн. тона товари са обработени в пристанището от началото на годината

18
5.2015

На 18 май 1906 г. официално е открито варненското пристанище. С отлични експлоатационни резултати „Пристанище Варна“ ЕАД посреща своята 109-a годишнина. Над 3,6 млн. тона товари са обработени в пристанището от началото на годината, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година.  Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи. Статистиката отчита ръст от 8,9% и при другия структуроопределящ товар за „Пристанище Варна“ ЕАД - контейнерите. До момента са претоварени над 51 хил. TEU (единици*). През първото четиримесечие на годината пристанището е обработило и новопривлечен товар – 29 хил. тона газопроводни тръби за Азербайджан. С 30,50% повече е общият размер на реализираните приходи към края на месец април, които надхвърлят 23 млн. лева. До момента „Пристанище Варна“ ЕАД реализира инвестиции в размер на над 2 млн. лева за доставка на машини и съоръжения и 1,1 млн. лева за пристанищна инфраструктура, следвайки политиката за постоянна модернизация и технологично развитие. Предстои закупуването на нови тилови машини, съоръжения и товарачна техника, планирани са проекти за рехабилитация на настилки, ж.п. коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради. Общата стойност на планираните инвестиции, които „Пристанище Варна“ ЕАД ще реализира през годината, надхвърля 11 млн. лева.

„Пристанище Варна“ ЕАД се обособява като ключова дестинация за круизния туризъм в Черно море. Това налага нуждата от цялостна рехабилитация на зоната около Морска гара – Варна. До момента два пътнически  кораба с близо 1000 пасажери посетиха пристанището. До края на сезона се очакват още 9 пътнически кораба.  Планира се и обособяването на зона за достъп в тила на 1-во и 2-ро кейови места на терминал Варна – Изток. Тази най-стара част на пристанището действително се нуждае от подобрение. След ремонтните дейности, които няма да окажат влияние на основната претоварна дейност и съхранение на товарите, ще се създадат условия за подобряване обслужването на очакваните круизни кораби. Рехабилитацията ще създаде много по-добри и безопасни условия за приемане на автобусите, предназначени за обслужване на круизните пътници. Модернизираните терени, спазвайки стриктните изисквания на ISPS Code, ще могат да се използват за разширяване обхвата на съпътстващите пристанищни дейности. Ще се увеличат възможностите на пристанището да бъде притегателен център на спортни, културни национални и международни мероприятия. „Пристанище Варна“ ЕАД е домакин на редица спортни мероприятия, през следващата година портът отново ще приеме регата „Тол шипс“. С цел да се улесни провеждането на подобни събития, както и да се осигури безопасността на посетителите, достъп ще се осигурява през специален портал по стандартите за охрана. Това ще става само при събития от публичен характер и когато в зоната няма активна обработка на товари.

„Пристанище Варна“ ЕАД ще реализира и проект за обособяване на музей на ветроходството на открито, следвайки ангажиментите си за подкрепа и популяризиране на морските спортове. Съвместно с Община Варна се планира разполагането на яхта „Булкон стар“ в оживен район на града.  Яхтата е донесла международна слава  на родното ветроходство, но към момента е негодна за плаване. „Пристанище Варна“ ЕАД ще я приведе в състояние, което позволява тя да стане експонат.


Историческа справка
Търгът за строителство на варненското пристанище се състои на 4 февруари 1895 година. Предварителната оценка на строителството възлиза на 8 290 385 златни лева. В тази сума не влизат необходимите средства за хидравличната вар и цимента, които са използвани при градежа. Те са пряко осигурени за сметка на правителството, което поема и средствата за ръководния персонал, който управлява всички дейности по изграждането. На търга участват чуждестранни фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева. На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения. „Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Следствие на това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие. С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година. В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“. Денят – 18 май, не е избран случайно – това е именният ден на княза. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.

„Булкон стар“
„Булкон Стар“ е 11,5-метров еднотонник, закупен от ФРГ, печелил световен шампионат през 1979г. На 30 юни 1986 г. българската яхта пресича финалната линия на трансатлантическото състезание за двучленни екипажи като победителка в своя пети клас и 13-та в общото класиране.