Системно Съобщение
ala bala content na greshkata
 
 
  • dd.mm.yyyy
100 godini port varna

Трети пътнически кораб за сезона в "Пристанище Варна" ЕАД

Започна круизна седмица във Варна

26
5.2015

 

На 26 май, вторник, на Морска гара – Варна застана пътническият кораб „Стар Прайд“ (Star Pride), плаващ под флага на Бахамските острови. 134-метровият луксозен лайнер е трети за круизния сезон, който посещава „Пристанище Варна“ ЕАД и гр. Варна. Забележителностите на града ще разгледат 200 пасажери от различни страни, които преди това са посетили Констанца, Румъния. 

През този месец „Стар Прайд“ празнува първи рожден ден - след цялостно реновиране. Съдът е част от флота на компания „Уиндстар круизес“, известна с уникалните круизи, които организира в различни части на света. „Стар Прайд“ е един от трите моторни кораба на компанията, която разполага и с три луксозни ветроходни лайнера. 

През 2006 г. корабът, тогава плавал под името "Сийборн Прайд", влиза в класацията на списание "Форбс" (Forbes) за най-скъпия круиз за Нова година.

За своите пасажери „Стар Прайд“ осигурява несравним лукс на море, пресъздавайки атмосфера като на частна яхта. На борда си „Стар Прайд“ приема само 212 души, корабът е достатъчно голям за да им осигури невероятни изживявания. В същото време е и достатъчно малък за да влиза във възхитителни малки пристанища и заливи, които остават „скрити“ за другите пътнически кораби. 

На борда на бутиковия лайнер има казино, библиотека, фитнес и спа център, които са разположени на 6 палуби. За нуждите на пасажерите се грижи 140-членен екипаж. 

"Стар Прайд" ще посети и гр. Несебър.

На 1 юни „Пристанище Варна“ ЕАД очаква „Сийборн Одисей“ (Seabourn Odyssey), плаващ под флага на Бахамските острови, а часове по-късно на Морска гара – Варна ще застане кораб „Варайъти Вояджър“ (Variety Voyager), плаващ под флага на Република Малта. 

 

Круизна седмица в „Пристанище Варна“ ЕАД

Над 700 пасажери от различни държави ще посетят гр. Варна

21
5.2015

Три пътнически кораба ще посетят Морска гара – Варна в рамките на седмица. На 26 май се очаква кораб „Стар Прайд“ (Star Pride, IMO: 8707343), на 1 юни – „Сийборн Одисей“ (Seabourn Odyssey, IMO: 9417086), а часове по-късно - "Варайъти Вояджър" (Variety Voyager, IMO: 9657090). Над 700 пасажери от различни държави ще посетят гр. Варна с корабите, а пристигането на първия плавателен съд ще е след края на Varna Sailing Week -  първото по рода си ветроходно събитие, на което „Пристанище Варна“ ЕАД е домакин. 

„Трите плавателни съда, които ще посетят Морска гара - Варна в края на този и началото на следващия месец, ще бъдат отново наши гости през следващите месеци до края на круизния сезон. Отчитаме сезона като успешен, въпреки че бе сериозно повлиян от геополитическата обстановка в региона. Известно е, че ние не контролираме тези процеси, но останахме желана и ключова дестинация на Черно море“, коментира Александър Аврамов, ръководител сектор „Морска гара и яхт клуб“ на „Пристанище Варна“ ЕАД.

„Пристанище Варна“ ЕАД планира да обособи специална изложбена зона на открито, която да посреща гостите на града. Фото-документална изложба ще бъде разположена на видимо място и ще представя цялата 109-годишна история на пристанището. Инициативата е част от стъпките за цялостна рехабилитация на зоната около Морска гара – Варна, която посреща международния поток туристи и следва да има европейски вид.

На 18-ти май бяха отбелязани 109 години от официалното откриване на „Пристанище Варна“, което посрещна годишнината с отлични експлоатационни резултати – над 3,6 млн. тона обработени товари, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година.

„Пристанище Варна“ ЕАД следва дългогодишна политика в подкрепа на спорта

През следващата година пристанището отново посреща регата "Тол шипс"

19
5.2015

На 19-ти май в акваторията на „Пристанище Варна“ ЕАД стартира регата за клас „Оптимист“, част от програмата на Varna Sailing Week, организирана под егидата на кмета на гр. Варна – г-н Иван Портних, Община Варна и Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти.

Стартът на гонките бе даден лично от кмета на града.

По-рано през деня бе дадена пресконференция, на която бе изразена благодарност към ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД, което е домакин на първото по рода си спортно събитие.

Основната цел на Varna Sailing Week е популяризиране на ветроходните спортове в страната.

„Пристанище Варна“ ЕАД е едно от най-големите и успешни предприятия в града. Длъжни сме да оказваме съдействие при организиране на подобни събития, следвайки дългогодишната ни политика в подкрепа на спорта. Varna Sailing Week дава прекрасна възможност и на нашите служители, които могат да запознаят своите деца с един спорт, който изгражда характера и мъжеството на младежите. Спортът учи да преодоляваш препятствията и да не се отказваш. Един път придобита, тази черта на характера лесно се пренася в други области на живота, което е незаменимо. През следващата година „Пристанище Варна“ ЕАД отново ще посрещне международна регата „Тол Шипс“, което доказва перфектната организация, която сме осигурили при предходните издания. За да затвърдим имиджа си, както и да гарантираме светкавичното провеждане на подобни събития, планираме цялостно да рехабилитираме зоната около Морска гара – Варна, с което ще увеличим възможностите на пристанището да бъде притегателен център на спортни, културни национални и международни мероприятия“, коментира изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Петър Сеферов.

Varna Sailing Week е единствено събитие по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега, както и с множеството възможности граждани и гости да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето.

Около 400 ще бъдат състезателите, които ще се включат в различните етапи на ветроходната седмица.

С Парад на буквите ще бъде отбелязан 24-ти май - Празник на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 12:00ч от Морска гара - Варна и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро”.

По-късно през деня Varna Sailing Week ще завърши с грандиозен рок концерт и награждаване на победителите от регатата.