НОВИНИ

Архив


 

Яхт клуб „Порт Варна” домакин на срещата с морския бизнес 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Данаил Папазов представи идейния проект за реализация на Интермодален терминал – Варна и запозна присъстващите с основни параметри на документацията за участие в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране на интермодален терминал Варна” (ИМТ -Варна).

Основната идея на ИМТ - Варна е претоварните мощности от пристанищен терминал Варна - изток да се прехвърлят на новото изградено място (зона 1), като се обособят контейнерен терминал, зърнен терминал и многоцелево корабно място за генерални товари. Освободените територии от пристанищен терминал Варна - изток ще се използват в интерес на града и туристите, а пасажерския терминал ще се прехвърли на Мол А (зона 2.1) при спазване изискванията на ISPS Code.

На въпроси на присъстващите отговаряха г-н Папазов, г-н Гуцанов – председател на Комисията по регионално развитие в Народното събрание и г-н Чапаров – Изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД.

В своите изказвания абсолютно всички представители на морската общественост оценяваха проекта като много голяма реална възможност за рязко съживяване на икономическия живот в региона на Варна с положително отражение във всички възможни аспекти в т. ч. транспорт, строителство, туризъм, откриване на нови работни места с различна степен на квалификация и др.

Министърът обяви, че световноизвестни проектантски фирми изразяват желание за участие в предстоящата процедура.

 
 

MSC Sinfonia 

Пасажерът MSC SINFONIA е построен през 2005 г., дълъг 251.25 м. (рекордна дължина за Морска гара - Варна), GT 58.625 тона, флаг - Панама. Разполага със 774 каюти и 9 палуби за гости, кръстени на великите класически композитори - Бетовен, Моцарт, Брамс, Бах, Чайковски, Сибелиус, Дебюси, Бизе и Шуберт.

На борда му има няколко ресторанта, магазини, дискотеки, казино, пъб, библиотека, спа център, басейн и виртуално голф игрище.

Пътниците на круиза са 1499 с екипаж от 765 души.  

С този пасажер "Пристанище Варна" ЕАД откри летния сезон, през който очаква рекорден брой пътнически кораби - общо 44 с около 22 хиляди туристи до края на месец октомври.

Фотограф: Деян Стоев

 
 

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 

Родните кандидат-ветроходци ще се състезават в Регатата като част от екипажите на участващите кораби и почти месец ще прекарат в открито море.

В рамките на предстоящото събитие - SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, което ще стартира във Варна на 30-ти април, ще се реализира и първата за България Практикантска програма, достъпна за всички желаещи любители на ветроходството.

Организаторът на събитието - международната организация Sail Training International (STI), отпуска квота за 50 българи, които ще бъдат разпределени на ветроходите, за да да вземат участие в Регатата като част от екипажите. Единственото изискване за практикантите е да имат навършени 16 години - без значение от пола, образованието, професията и способностите им.

От Варна, през Новоросийск и Сочи, до Констанца, кандидат-моряците ще бъдат неизменна част от корабните екипажи и ще преминат последователно обучение през всички позиции – от юнга до боцман и кърмчия.  През цялото време те ще бъдат наблюдавани и подпомагани от професионалисти, а ежедневните им уроци и задачи ще включват както плаване, управление и навигиране, така и готвене, чистене и други „домакински“ задължения. Идеалната цел на инициативата е участниците в програмата да се слеят с корабния живот, да усетят духа му и позитивната промяна след всичко преживяно.

Ветроходството е приключение, философия на живот, начин да се изправиш срещу природните сили и да се справиш с предизвикателствата, които те отправят – както физически, така и емоционални. Практикантската програма на STI използва тази философия не само като обучение по ветроходство, но и като средство, чрез което хората да се научат да приемат другите, без значение от тяхната националност, социален или културен произход, да се научат да се справят с различни предизвикателства, да изпитат себе си, да се научат да поемат премерени рискове и да оценят стойността на екипната работа.

Всеки, който някога е искал да стане моряк или капитан на голям кораб, сега има уникалната възможност да осъществи детската си мечта и да изживее едно истинско морско приключение.

Как да се включат в Практикантската програма на SCF Black Sea Tall Ships 2014 заинтересованите могат да разберат тук:

http://www.tallshipsregatta.bg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 е най-мащабното и престижно морско събитие, което  през май, 2014 г. за първи път ще се проведе изцяло в акваторията на Черно море.

Надпреварата ще стартира от пристанище Варна и ще включи руските пристанища Новоросийск и Сочи, и румънското пристанище Констанца. В SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 ще участват 25 кораба от различни страни, като 9 от тях са от най-престижния клас А. България ще бъде представена от ветроходните кораби Калиакра, Royal Helena, Phoenix и Sea Adventure.

Чуждестранните ветоходи, регистрирани за участие до момента са: Adornate, Apolodor, Mircea (Румъния), Akela, Kruzenshtern, Mir (Ship), Nadezhda, Vityaz (Русия), Granat и Tamara (Украйна), Ran Haward (Пакистан), Pandora (Италия), Running On Waves (Малта), Unona (САЩ), Johanna Lucretia (Великобритания), Atyla (Испания).

Организатор на Регатата е международната организация Sail Training International (STI) – световен лидер в организацията на морски надпревари и събития, конференции и семинари, публикации, проучвания и други дейности, касаещи общността на мореплавателите.

Основна дейност нa STI е чрез ветроходството да спомага за развитието и образованието, за добрите взаимоотношения и разбирателство на младите хора от различни страни, различни социални групи, различни пол, раса и възраст, дори хора с физически и умствени недъзи.

Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно:

Росен Плевнелиев (Президент на България)

Владимир Путин (Президент на Русия)

Траян Бъсеску (Президент на Румъния)

Допълнителна информация, вкл. за възможностите за акредитация, можете да откриете тук:

www.tallshipsregatta.bg

www.sailtraininginternational.org

Facebook: http://on.fb.me/1hkZ425

 

За повече информация:

Петя Поповянска

PR мениджър bWorks

тел. 0882 431 292

e-mail: petya@bworks.bg

 

 
 

LJUNGBY L9, Ljungby Maskin 

Повече информация за челните товарачи тук.

Повече информация за челните товарачи тук.

С нетърпение очакваме въвеждането им в експлоатация!

 

 
<<   <   3 4 5  >   >>